Kliv in i den jantefria zonen 💭

Vad händer om du väljer att gå utanför den invanda stigen och istället kliver in i den jantefria zonen?

I vår vilja att skapa massiv påverkan, göra skillnad och bidra stort med vårt ledarskap behöver vi BÅDE kliv ur vår bekvämlighetszon OCH kliv in i den jantefria zonen. Jag har märkt att det är få platser som den verkligen finns i, det är så lätt att färgas av Jante att vi ofta inte ens märker det själva. OCH det är till STOR del det som håller oss tillbaka. Det handlar om att skapa en miljö där vi kan växa och lära oss tillsammans, där vi aktivt väljer bort jantelagen som en begränsning både på oss själva och varandra.

Prestation och självbild är ofta sammanvävda, vilket gör det lätt att fastna i fällan av självkritik och jämförelse med andra. Det är så lätt att trilla ner i diket av självkritiska tankar som ‘vem tror du att du är?’ eller att andra tror så om dig. Det kan också leda till tankar om att du behöver krympa dig själv för att inte göra andra obekväma när du lyckas.

Känner du igen dig i det?

Genom att kliva in i den jantefria zonen kan du göra klart med de tankarna direkt, för i denna zon finns ingen plats för de tankarna. Att skapa en jantefri zon handlar inte bara om att undvika att nedvärdera oss själva inför andra, utan också att undvika att nedvärdera andra för deras framgångar, eller ens tänka tanken. Istället gläds vi tillsammans och firar varandras segrar som gemensamma framgångar. Din framgång är min framgång, och tvärtom. Vi låter ingen avundsjuka och eller konkurrens ta över. Vi jobbar mot samma stora vision (= en bättre värld där människor mår bra) även om vägen dit ser olika ut.

Det äkta, autentiska ledarskapet handlar lika mycket om att omfamna misstag och motgångar. Att erkänna de tuffa stunderna längs vägen. Vi alla möter utmaningar och prövningar, och det är just därifrån du växer och lär dig. Genom att vara öppen för dessa erfarenheter blir du inte bara ödmjuk utan också kapabel att lära av andra. Alla har vi något att bidra med, och det är i mötet med både framgångar och motgångar som vi kan skapa en äkta och berikande gemenskap.

Jag vill att du talar om för dig själv:

  • Jag bär med mig gåvor och erfarenheter som har format mig till den jag är idag.
  • Jag har lärt mig att navigera genom diken av livets prövningar och stå stark i den jag är.
  • Jag har lärt mig att tro på mig själv och mina förmågor.
  • Jag vet vem jag är i mitt ledarskap och vågar stå för det med övertygelse.

Det är dessa gåvor som gör dig autentisk. Det du älskar att göra, det du brinner för. Att du kan hjälpa andra med det du har, genom dina unika förmågor och erfarenheter.

Genom att avstå från att döma oss själva och varandra. Istället se varandra som jämlikar och att vi är på denna resa tillsammans, kan vi skapa en kultur av tillit och samarbete. En plats där varje individ uppmuntras att blomstra och bidra med det bästa av sig själv.

Mer på detta tema och ett avslöjande av det vi hintat om den senaste tiden, kan du lyssna till i veckans poddavsnitt:

_
Emmeli är professionell coach och utbildare med fokus på inre ledarskap där hon coachar och utbildar personer som vill leva sitt liv fullt ut och gå från vision till verklighet. Emmeli driver Ledarskapsakademin som utbildningsplattform. Hon har också skrivit boken Du är utvald – 6 viktiga nycklar för ditt liv, uppdrag och självförtroende.

Följ på Instagram | Facebook | Youtube

Kategorier: : Peppbrevet, Podden